Onze familiebouwers worden ook heel even bedrijvenbouwers. We zijn namelijk gestart met de bouw van 17 kmo-units rondom onze eigen gebouwen in Zwartberg. Het merendeel ervan stellen we ter beschikking voor kmo’s en kleine zelfstandigen op zoek naar een kwalitatieve werk- of opslagplaats. Een investering van in totaal 2,2 miljoen euro. Het einde van de werken is voorzien begin 2022.

“Mee het Genkse bedrijfsleven boosten”

De nieuwe bedrijfszone, gevestigd tussen de Marcel Habetslaan en de Toekomstraat, zal plaats bieden aan 17 kmo-units met een oppervlakte tussen de 150 en 250 m2.

Onze medezaakvoerder Cerina Marchetta: “De afgelopen jaren kregen we vaker de vraag van kleinere aannemingsbedrijven of we weet hadden van interessante werkruimtes of opslagplaatsen. Voor zelfstandigen met twee of drie mensen in dienst, of aannemers die hun thuiswerkruimte ontgroeid zijn, is dit een heel interessante en betaalbare oplossing. Of ze de unit nu puur voor opslag gebruiken of als atelier. De keuze om een eigen kmo-zone in te richten, kwam er dus eigenlijk op heel natuurlijke wijze.”

“We hebben deze industriegrond nu al zo lang in ons bezit. Tot voor kort gebruikten we de grond enkel om ons bouwmaterieel op te slaan dat terugkwam van de werven. Veel plaats bleef dus gewoon ongebruikt. Met de bouw van deze nieuwe kmo-zone hopen we een mooie bijdrage te leveren aan het Genkse bedrijfsleven.”

“De units worden casco opgeleverd en zijn onderling koppelbaar. Aan de twee straatzijden kozen we om te werken met veel glas. Zo is het ook mogelijk om een unit in te richten als toonzaal met alles erop en eraan."

“Atypisch bedrijventerrein”

Voor de bouw van de kmo-units werken samen met aannemingsbedrijf Plus Construct uit Bree en architectenbureau Mamu Architects uit Hasselt. “In totaal stellen we 11 units ter beschikking van geïnteresseerde huurders, 6 units nemen we zelf in gebruik ter vervanging van onze oude industriehallen die worden afgebroken.”

“De units worden casco opgeleverd en zijn onderling koppelbaar. Aan de twee straatzijden kozen we om te werken met veel glas. Zo is het ook mogelijk om een unit in te richten als toonzaal met alles erop en eraan. Hoe vroeger een potentiële huurder zich aanmeldt, hoe meer inspraak er mogelijk is op vlak van voorzieningen.”

“Tel daar de sterke ligging bij, vlakbij de autostrade, en dan zijn alle ingrediënten aanwezig om als kmo een sterke uitvalsbasis te hebben in een bedrijvige stad. Bovendien kom je als bedrijf niet terecht in een traditionele kmo-zone. De Marcel Habetslaan is een ouder stukje Genk en staat bekend om zijn oude ingenieurs- en directeurswoningen uit de mijnperiode begin 20e eeuw. Geïnteresseerde huurders vestigen zich dus op een echt atypisch bedrijventerrein, tussen het onroerend erfgoed.”

Drie bouwfases

De eerste fase van de bouwwerken is momenteel al volop aan de gang. “Vermoedelijk zijn we hiermee rond in mei. De eerste units zouden klaar moeten zijn voor verhuur in augustus. In februari volgend jaar willen de werken volledig afgerond hebben”, besluit Cerina.