S-peil 2020 = S-peil 2021

Wie nog in 2020 zijn bouwaanvraag afrondt, is verplicht zijn woning te bouwen met een S-peil van 31 of minder. Dat blijft ook in 2021 het geval.

Eerder besliste de Vlaamse regering nochtans om het S-peil met drie punten te verstrengen vanaf 2021. In de praktijk zou dit betekenen: nog beter isoleren, nog energievriendelijker verwarmen, nog beter nadenken over het ontwerp van de woning.

Na bezorgde geluiden vanuit de bouwsector – strengere eisen zouden kunnen leiden tot duurdere woningen – verandert er op vlak van het S-peil dan toch niets voor jou als bouwheer:

  • S31 blijft gelden voor goedgekeurde bouwaanvragen tot en met 31 december 2021.
  • Pas vanaf 1 januari 2022 geldt de S28-norm.

Net doordat we bij Marchetta nu al beter doen dan de vereiste S-peil-eisen, hoef jij je bij ons sowieso niet te verwachten aan duurder wordende woningprijzen.

 

Van E35 naar E30

Het vereiste E-peil, dat aangeeft hoe goed je woning presteert op vlak van energiehuishouding, zakt binnenkort wél. Namelijk van E35 naar E30.

Maar ook hier liggen we ver voor op de bouweisen. Bij Marchetta garanderen we je namelijk nu al een E-peil van 20 of lager, mits je minstens kiest voor ons standaard isolatie- en installatiepakket. 

Deze garanties kunnen we je bieden omdat duurzaam bouwen al 15 jaar deel uitmaakt van onze manier van werken. In 2005 bouwden we onze eerste lage-energiewoning. Sinds 2016 kozen we resoluut voor warmtepompen en vloerverwarming in plaats van gaswandketels of andere fossiele brandstoffen.

 

Voor op de eisen, zonder aan de prijs te raken

Die extra inspanningen voor een duurzaam energieverbruik trekken we door in het hele gebouwontwerp. Zonder dat jij daarvoor een hogere prijs betaalt. En dat is dus nét omdat we bij Marchetta al jaren voorbereid en uitgerust zijn op wat vandaag de norm is.

Wij laten onze architecten en adviseurs elke dag nadenken over morgen. Omringen ons door fabrikanten die zelf hoge eisen vooropstellen en intern nadenken over innovatie. En we werken samen met specialisten die het verschil maken daar waar het telt. Dakisolatie gebeurt bijvoorbeeld enkel door een gespecialiseerd isolatieteam, idem voor de luchtdichtheidsfolies. Hier scoren we letterlijk veel punten mee.

 

Geen E-peilpremie meer vanaf 2021?

Hoewel het vereiste S-peil in 2021 niet zakt, kan het uitstellen van je bouwaanvraag je toch een aanzienlijk financieel voordeel kosten.

Wie zijn bouwaanvraag officieel voor 31 december 2020 indient, heeft namelijk nog gedurende vijf jaar recht op een korting op zijn onroerende voorheffing: 50% korting als je afklokt op E30 of lager, 100% korting als je woning een E-peil van 20 of lager behaalt.

Een verzekerd bedrag – wij duiken sowieso onder E20, weet je nog? – dat ongetwijfeld welkom is tijdens de eerste jaren na je bouwavontuur. Hou er dus rekening mee dat dit voordeel wel degelijk vanaf 2021 kan verdwijnen. Die beslissing ligt momenteel namelijk nog volledig open.

 

Volledige begeleiding: van bouwaanvraag tot oplevering

Bouw je met Marchetta? Dan begeleiden we jouw bouwaanvraag van dichtbij. We bouwen een woning voor je die al vanaf dag één geld bespaart. Een duurzame woning die niet alleen vandaag heel budgetvriendelijk is, maar ook gedurende al die jaren dat jij en je familie er volop in leven en genieten.

Wij willen graag mee bouwen aan jouw plek vol familiegeluk. Maar eerst willen we je beter leren kennen. Zin om eens bij ons op de koffie te komen? Vraag een afspraak aan en wij zetten alvast alles klaar.