Bij Marchetta leveren we vandaag al elk van onze familiewoningen op aan E20 en S28 en (veel) lager. Energiezuinige woningen die ver voorblijven op de huidige bouweisen. Zonder dat je bouwbudget hieronder lijdt. Hoe dat precies in elkaar zit en hoe we naar het volledige energieplaatje kijken, vertelt onze trouwe partner Absu Sak van studiebureau Abdu.

“Verder kijken dan E- en S-peilen”

Als bouwer die alles zelf opvolgt, moet je vandaag niet alleen verschillende aannemers en toonzalen afschuimen. Je moet ook tal van energie-adviseurs en studiebureaus inschakelen, voor je EPB, ventilatie, de luchtdichtheidsmeting, regenwatervoorziening…

“Sinds 2016, met de komst van de ventilatieverslaggeving, is het nog een stuk complexer geworden voor bouwers. Sommige energetische ingrepen zijn verplicht, sommige dan weer niet. Maar de realiteit is dat energetisch bouwen zodanig noodzakelijk is geworden dat het bijna verplicht zou moeten zijn.”

Dat betekent volgens Abdu niet dat de cijfers heilig zijn. “Om het gewenste E-peil te halen volstond het de afgelopen jaren meestal om zonnepanelen te leggen en goed te isoleren. Dan heb je misschien wel een mooie score te pakken, maar dat betekent niet per se dat je investeringen ook opleveren binnen 20 tot 40 jaar.”

“Bij klanten die hun bouw zelf willen coördineren, kijk ik daarom altijd verder dan de E- en S-peilen. Hoe haal je financieel het meeste rendement uit je warmtepomp? Isoleer je misschien niet beter wat minder en investeer je extra in zonnepanelen en een batterijsysteem? Het zijn zaken die ik graag op tafel gooi.”

“Moet je die kosten achteraf maken omdat je voor en tijdens je bouwavontuur niet over voldoende informatie beschikte? Dan betaal je die kost natuurlijk eens zo duur, want dan moeten er nog eens bijkomende technische aanpassingen gebeuren.”

“Bij Marchetta blijven ze niet stilstaan”

“Klanten van Marchetta hoeven die keuzes gelukkig niet te maken. Triple beglazing, een warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen, ventilatie met warmteterugwinning… Het zit standaard in hun lastenboek. Dat komt omdat ze al bezig zijn met duurzaam bouwen nog voordat we in Vlaanderen massaal aan het isoleren gingen.”

“Dat maakt dat ze ook hun prijzen vandaag zeer gunstig kunnen houden. Met andere woorden, als bouwer bij Marchetta hoef je niet in te boeten op bouwoppervlakte of materiaalkosten om een energiezuinige woning te bouwen die niet alleen vandaag, maar ook binnen 30 jaar mee is met zijn tijd en daardoor ook geld blijft opbrengen.”

Ontdek zelf al onze energiezuinige woningen

energiezuinige woning Bij Marchetta werken we heel nauw samen met studiebureaus zoals dat van Abdu. Al van in de voorontwerpfase betrekken we hen in jouw bouwplannen. En dat komt je wooncomfort en woningkwaliteit op lange termijn ten goede.

“Ook nu zijn ze al volop aan het nadenken over de toekomst. De heisa rond de terugdraaiende tellers en zonnepanelen komt met nieuwe vragen. Hoe kunnen ze die E20 en S28 kunnen blijven garanderen, zonder dat ze hun klanten beperken in hun keuzes en budget?”

“Neem nu warmtepompen. Die worden nu eenmaal elektrisch aangestuurd. Maar indien ze niet goed ingeregeld worden, halen ze een laag rendement en noteren ze een hoog elektriciteitsverbruik. Net het omgekeerde van wat de bedoeling is.”

“Een partij zoals Marchetta besteedt hier net extra aandacht aan én komt met concrete voorstellen of oplossingen. Zoals bijvoorbeeld een modulerende warmtepomp, slimmer isoleren, de mogelijkheid openlaten om smart grid-voorzieningen te treffen, zoals een thuisbatterij… Dit zijn allemaal opties die je vandaag niet in je EPB-score zal zien, maar die je woonkost op lange termijn zo laag mogelijk houden. Zonder dat je aan duurzaam wooncomfort verliest. En daar is het toch vooral om te doen.”

3 EPB-misverstanden weerlegd door Abdu

  1. Meer isoleren is niet àltijd beter. Je kan ook té dik isoleren, waardoor je op een bepaald punt meer zal uitgeven, dan dat het je ooit nog zal opbrengen. Hou er rekening mee dat veel aannemers niet productonafhankelijk zijn en dus niet kritisch nadenken over die terugbetaalperiode.
  2. Rolluiken of screens zijn inderdaad ietsje minder luchtdicht en dat zal een kleine bouwknoop opleveren. Maar dat weegt niet op tegen hun gigantisch voordeel: oververhitting tegengaan. Het bespaart je ook een latere investering in koelsystemen.
  3. Is een dampkap met afzuiging naar buiten verboden? Absoluut niet. Ook hier: tijdens de luchtdichtheidsmeting zal je een zeer kleine afwijking hebben, maar ook dit weegt op lange termijn niet op tegen de investering in een duurdere recirculatiedampkap.

Bij Marchetta regelen we àlles

Bij Marchetta werken we heel nauw samen met studiebureaus zoals dat van Abdu. Al van in de voorontwerpfase betrekken we hen in jouw bouwplannen. Al die gebundelde kennis en expertise zorgen ervoor dat jouw toekomstige woning tijdens zijn hele levensduur zijn wooncomfort behoudt én financieel blijft renderen. Op ons erewoord.

Meer weten over onze werkwijze? Lees er alles over op onze website. Of zie je het al zitten om jouw familiewoning te bouwen met Marchetta? Kom eens gerust tot bij ons op de koffie in Genk om jouw woonplannen te bespreken.

In samenwerking met Abdu Sak bvba