Nog tot en met eind 2022 is het mogelijk om tienduizenden euro’s uit te sparen bij een nieuwbouw. Tenminste, als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Wat moet je doen om jouw toekomstige nieuwbouw aan 6% btw te plaatsen? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

1. Eerst slopen, dan bouwen

Enkel als je beslist om een oud gebouw te slopen – dit hoeft zelfs geen privéwoning te zijn – en om een nieuwbouwwoning te plaatsen op de bestaande bouwgrond, kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Tot voor kort was dit enkel mogelijk in een dertigtal Belgische steden en gemeenten. Vandaag geldt dit over het hele grondgebied.

Bovendien is de kans groot dat ook de aankoop van je bouwgrond onder deze 6%-regel valt. Lager dan de huidige 10% aan registratierechten!

2. Wordt het je enige woning?

Ben je nog geen woningeigenaar? Dan heb je nog altijd groen licht voor een nieuwbouw aan 6% btw. Een tweede verblijf is echter niet toegelaten. Je mag de te bouwen woning ook niet verder verhuren. In geval van erfenis van een woning bestaan er wel bepaalde uitzonderingen.

3. Minstens 5 jaar je nieuwe woonplaats

Je dient hoe dan ook minstens vijf jaar te wonen op je nieuwe adres. Verhuis je eerder, dan moet je het btw-bedrag van de resterende periode alsnog terugbetalen. Inclusief dat van het lopende jaar.

nieuwbouw 6% btw Enkel gefactureerde werken aan de eigenlijke woning – uitgevoerd tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 – komen in aanmerking voor de verlaagde btw-regeling. De aanleg van je tuin of het plaatsen van een tuinhuis vallen dus uit de boot.

4. Tot 200 m2

De maximum toegelaten bewoonbare oppervlakte van je te bouwen woning bedraagt 200 vierkante meter. Een carport of onbewoonde zolder behoren bijvoorbeeld niet tot deze oppervlakte. Voor een volledige omschrijving kan je terecht op de site van de FOD Financiën.

200 m2, da’s een zee van ruimte als je het ons vraagt. Onze bouwadviseurs, architecten en interieurpartners zorgen ervoor dat je het maximum uit elke vierkante meter haalt.

5. Geen tuinwerken

Enkel gefactureerde werken aan de eigenlijke woning – uitgevoerd tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 – komen in aanmerking voor de verlaagde btw-regeling. De aanleg van je tuin of het plaatsen van een tuinhuis vallen dus uit de boot.

Nieuwbouwen aan 6% btw met Marchetta?

Heb je nog vragen voor ons – ook over de 6% btw-regeling? Stel ze via het contactformulier en we beantwoorden ze snel. Wij zorgen dat jouw toekomstige woning 100% voldoet aan alle voorwaarden.

Laat je inspiratie intussen al de vrije loop. Download hier onze inspiratiefolder vol met realisaties, grondplannen en getuigenissen van medebouwers.

Of bereken de geschatte bouwkost van een toekomstige familiewoning bij Marchetta. Hou er wel rekening mee dat aan deze uitkomst een btw-tarief van 21% vasthangt. Onze bouwadviseurs helpen je graag om deze kost te vertalen naar de 6% btw-regeling. Contacteer ons gerust als je nog een vraag voor ons hebt.