Wordt dit het jaar waarin jouw bouwplannen helemaal concreet worden? Wij zetten de belangrijkste nieuwigheden rond de premies voor nieuwbouw in 2023 op een rijtje, zodat je zonder verrassingen aan de start van jouw bouwavontuur verschijnt.

Korting op onroerende voorheffing nog enkel bij heropbouw

Wie bouwt in 2023 zal nog enkel in aanmerking komen voor een korting op zijn onroerende voorheffing wanneer er sprake is van een (gedeeltelijke) heropbouw. Er moet met andere woorden sprake zijn van voorafgaande sloopwerken.

Is dat het geval, dan gelden volgende voorwaarden:

  • 50% korting bij een vastgesteld E-peil van 20 of lager
  • 100% korting bij een E-peil van 10 of lager

Bovendien moet je voldoen aan alle opgelegde EPB-eisen vanuit de Vlaamse overheid om deze korting te kunnen claimen.

Dateert jouw bouwaanvraag nog van 2022, dan geniet je als nieuwbouwer wél nog 5 jaar lang een korting op je onroerende voorheffing volgens bovenstaande voorwaarden.

900 euro premie voor warmtepompboiler

Met een warmtepompboiler produceer je warm water dankzij de buitenlucht. Volledig dankzij hernieuwbare energie dus. Dat water kan je dagelijks gebruiken om de afwas mee te doen, om je te douchen of in bad te gaan. Nog tot en met 2025 kun je een premie van 900 euro krijgen in plaats van 450 euro voordien.

Bouwcalculator: Bereken de kostprijs van je toekomstige woning

Bereken het hier

Premie voor thuisbatterij dooft uit

Ondanks de rush op thuisbatterijen – met dank aan de stijgende energieprijzen – zal de premie voor de installatie van een thuisbatterij niet meer bestaan vanaf 1 april 2023. Tot dan kun je voor een gekeurde batterij nog maximum 850 euro premie vangen.

Wat is er nog nieuw voor bouwers in 2023?

Naast bovenstaande premies voor nieuwbouw in 2023 zijn er nog een aantal eisen die je als bouwer best in het achterhoofd houdt. Zo moet je:

  • Minstens 25 kWh/m2 aan energie uit hernieuwbare bronnen halen
  • Jouw woning verplicht verwarmen op lage temperatuur (bv. aan de hand van vloerverwarming)
  • Minstens een hybride verwarmingssysteem (deels gas, deel hernieuwbare energie) voorzien om je verwarming aan te sturen.
  • Met de komst van het capaciteitstarief zal je nog bewuster dienen om te gaan met je energieverbruik in huis om je energiekosten te beperken
premies nieuwbouw 2023 Bij Marchetta garanderen we je een familiewoning waarmee je ook vele jaren later meester blijft van je woonkosten en die flexibel met je meegroeit.

Wij helpen je besparen voor, tijdens en na je bouwwerken

Als bouwer in 2023 is het meer dan ooit een kwestie om het hoofd erbij te houden en om de juiste investeringen te doen. Bij Marchetta garanderen we je een familiewoning waarmee je ook vele jaren later meester blijft van je woonkosten en die flexibel met je meegroeit.

Zo voorzien we onder een slim energiemanagementsysteem in iedere nieuwe familiewoning die ervoor zorgt dat je altijd de meest voordelige energieprijs betaalt, zonder dat je ook maar het minste tikkeltje comfort moet opgeven.

Bovendien zijn onze bouwadviseurs ook helemaal op de hoogte van de premies voor nieuwbouw in 2023. Wij beloven met andere woorden dat jij je enkel hoeft bezig te houden met de leuke aspecten van bouwen en dat al helemaal vanaf het begin van de samenwerking.

Met welke bouwplannen kunnen wij jou voorthelpen? Contacteer onze familiebouwers en we zetten ons snel rond de tafel.

Op zoek naar extra inspiratie

voor de indeling, de gevel of het interieur van je toekomstige familiewoning?

Download inspiratiefolder