“Tussen de mensen, waar ik het liefst ben”

Toen Franco en Emilio Marchetta in 1985 onze familiezaak oprichtten, was ook Sabina er al bij. “Op dat moment als kersvers architecte. Ik werkte al af en toe met hen samen. Ze metselden hun huizen toen helemaal zelf, herinner ik me nog.”

“Halfweg de jaren 90 kende het bedrijf een forse groei. Ik had intussen mijn eigen kantoor, maar doorheen de jaren ging ik steeds nauwer met hen samenwerken. Maar almaar meer met de nadruk op technisch advies, gezien de groeiende complexiteit van de bouwmarkt. Denk maar aan het hele EPB-verhaal en de bijhorende bouweisen. Na verloop van tijd kwam daar ook de coördinatie van grotere bouwprojecten bij.”

“Hoewel ik vandaag nog amper contact heb met de eindklant, passeert elk bouwplan door mijn handen. En ik doe elke dag wat ik graag doe: tussen de mensen staan en hen verder helpen. Van de bouwadviseurs over de dossierbeheerders tot en met de werfleiders.”

 

Evenement van het jaar

Hoe dichter de maand oktober nadert, hoe meer collega’s op hete kolen komen te zitten. “Op mijn verjaardag haal ik ieder jaar de potten en pannen boven en kook ik ‘s middags voor iedereen binnen het bedrijf. Blijkbaar vallen mijn kookkunsten in de smaak, want sommigen plannen wel heel creatief hun werkdag in rond die middag (lacht).”

Maar ook doorheen het jaar kan je bij Sabina terecht voor een hapje. “Ik heb een niet meer zo geheime koekendoos in mijn bureau staan vol allerhande lekkers. Er komt wel regelmatig iemand over de vloer om te komen grabbelen. Ze zijn altijd welkom. Zelfs als er iemand zijn lunch vergeten is, heb ik wel altijd iets in de koelkast liggen om de grootste honger te stillen.”

bouwaanvraag

“Eten is altijd de verbindende factor geweest”

Eten en familie zijn voor Sabina dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ik kom uit een gezin waar de achterdeur altijd openstond. Of het nu de buurvrouw, de postbode of de melkboer was die iets kwam brengen of vragen, ze schoven gewoon mee aan tafel.”

“Fijn tafelen heeft binnen onze familie altijd gedraaid rond goede, langdurige banden smeden. Ook vandaag nog. Starten we met zijn vijven, dan is de kans groot dat we met vijftien gasten eindigen. Ik ben blij dat ik dat gevoel op mijn manier kan overbrengen op iedereen bij Marchetta. Want van zodra we de kans krijgen, kruipen we ook hier met zijn allen rond de tafel.”

 

“Ik waak nog elke dag over mijn broer”

Is er één bepaalde eigenschap die haar zowel binnen de familie als op de werkvloer typeert? “Ik probeer altijd zoveel mogelijk te anticiperen op de zaken. Zowel tijdens mijn 37 jaar als architecte als binnen mijn huidige rol als technisch adviseur bij Marchetta.”

“Mijn relatie met mijn broer zit op dezelfde manier in elkaar, dus ik denk dat het daaruit is gegroeid. Ik heb altijd over hem gewaakt, ook al is hij maar drie jaar jonger. Hij was de wildebras die het altijd wel goed meende, ik was de voorzichtige die wat meer vooruitkeek (lacht). Zo zal ik ook altijd blijven, zowel binnen mijn thuis- als mijn werkfamilie.”