Je trapafwerking is voor jou één van de belangrijkste keuzes binnen je interieur, want je trap mag – nee, moet – indruk maken. Welke knopen dien je door te hakken van ontwerpfase tot het effectieve bezoekje aan de showroom? Mathieu Mertens bij Welmac in Zutendaal, al bijna 20 jaar onze interieurpartner in houten trappen en binnendeuren, wijst je de weg.

1. Welk trapopstelling?

“Over het type trap heb je als bouwer het minst inspraak, aangezien de trapopstelling het ontwerp van je woning volgt. Niet iedere trap past binnen elk type van woning. Afhankelijk van de indeling van de ruimtes wandel je straks een rechte steektrap, een kwartdraaitrap of een dubbele kwartdraaitrap op en af. “

2. Welke houtsoort?

“Beuk is al sinds jaar en dag de absolute topper wanneer het op trapafwerking aankomt. Beukenhout is massief, eenvoudig verwerkbaar en bovenal sterk in prijs. Vandaag moet het zijn populariteit wel steeds meer delen met rubberwood. Dat is een iets zachtere houtsoort. Vergelijkbaar qua prijs met beuk, maar iets moderner en strakker qua look. Je ziet er ook iets meer de structuur en de kleine schakeringen van het hout in terug.”

“In een iets hoger prijssegment blijft eik een populaire keuze. Vooral in klassieke of pastorijwoningen waar massieve binnendeuren de toon voeren. En ook koto passeert regelmatig eens de revue. Deze houtsoort valt vooral op door zijn iets gelere kleur.”

3. Welke trapleuning?

“Op vlak van trapafwerking merken we dat klanten het meest aandacht besteden aan de keuze van hun trapleuning en balusters. Hier kunnen ze ook het meest hun persoonlijke smaak in kwijt.”

“Dé trend van het moment zijn zwarte metalen trapleuningen. En ook overlopen met leuningen in inox, metaal of glas doen het heel goed momenteel. Bij renovaties of binnen woningen in pastorijstijl blijven massief houten, sierlijke sponnen populair.

vlnr: rechte steektrap met Z-treden, kwartdraaitrap met treden met kleine oversteek, dubbele kwartdraaitrap met open treden

4. Welke kleur… en welke bescherming?

“Puur natuur of krijgt je toekomstige trap een kleurtje? Witgekalkt of grijsgekalkt bijvoorbeeld, voor een iets landelijker effect. Als klant heb je tal van opties.”

Idem voor de bescherming van je trapafwerking. “De goedkoopste manier om je trap af te werken, is natuurlijk door de trap onbehandeld te laten. Maar wil je jouw trap extra bescherming bieden tegen het dagelijkse verkeer en om zijn uitstraling te behouden, dan kan je verschillende kanten uit.”

“Zo heb je de keuze tussen een kleurloos vernis of een vernis mét kleur, zoals lichte eik of donkere eik, witgekalkt of grijsgekalkt. Ook olie behoort tot de mogelijkheden. Meer of minder glans? Weet wel: hoe lager de glansgraad, hoe lager de beschermingsgraad.”

“Wil je jouw parket in exact dezelfde kleur als je vloer? Ook dat kan. Op basis van een vloerstaal gaan we op zoek naar de ideaal overeenstemmende houtsoort en houtkleur.”

5. Welke vorm van treden?

Last but not least: ook je treden kan je in een bepaalde vorm kiezen. “Belangrijk om meteen mee te geven: het ene type trede loopt niet minder gemakkelijk dan het andere type. Het is dus puur een kwestie van smaak. Hier heb je de keuze tussen open treden en drie grote gesloten varianten: de volledig rechte trap, de rechte trap met een kleine oversteek en de Z-trap. Deze laatste variant doet je trapafwerking dankzij zijn schuine zijdes meteen een stuk moderner ogen.”

Je trapafwerking kiezen bij Marchetta: hoe werkt het?

Bouw je jouw familiewoning bij Marchetta, dan zitten we al vrij snel samen om de plaats van je trappen te bespreken. Eens de opmetingen kunnen gebeuren op de werf nodigen onze trappenpartners je op hun beurt uit om een kijkje te komen nemen in hun toonzaal. In nauwe samenwerking vinken we samen alle vakjes op de checklist af en nemen we alle details in rekening, zoals bijvoorbeeld het integreren van trapverlichting.

Wens je nog meer info over onze manier van werken of over het traject naar je eigen plek van familiegeluk? Download onze gratis inspiratiefolder of maak een vrijblijvende afspraak met onze familiebouwers.

Over Welmac

Welmac, al bijna 20 jaar trouwe bouwpartner van Marchetta, is gespecialiseerd in trappen en binnendeuren. Dankzij hun eigen houtatelier staan ze garant voor de kwaliteit en de snelle levering van iedere bestelling. Zij nodigen je met plezier uit in hun showroom eens je bouwplannen concreet vorm hebben gekregen.