Het inrichten en aankleden van de tuin wordt door bouwers wel eens op de lange baan geschoven. Het budget op het einde van de bouwrit laat soms niet veel meer toe. Wil je absoluut jouw tuin in huis halen om extra ruimtegevoel en beleving te creëren, dan bestaan er gelukkig verschillende oplossingen, zowel in de ontwerpfase als ver na op de oplevering. Zonder dat je andere opties uitsluit.

1. Glas is je beste vriend

Je tuin in huis halen, begint met een doordacht ontwerp van je woning. Veel beglazing tussen je tuin en je leefruimte of keuken zijn gewoon een musthave wanneer je jouw buitenomgeving zoveel mogelijk wil betrekken. Dat kan je op verschillende manieren bereiken.

De meest voor de hand liggende optie zijn grote schuiframen, die je bovendien in extra strakke uitvoeringen, met zeer slanke profielen, kan verkrijgen. Wil je een nog wijdser effect oproepen? Dan kan je werken met glashoeken, zodat je profielen zelfs in de hoeken wegvallen en je kan genieten van een echt panoramazicht.

Wil je helemaal opgaan in je tuin met een bijna 360° glaservaring? Met een veranda combineer je het comfort van het binnen zijn met het gevoel van helemaal in je tuin te zitten.

2. Maak fysiek de verbinding

Door bepaalde elementen van je woning visueel door te trekken naar buiten zorg je voor een natuurlijke overgang én lijkt het binnen meteen een pak ruimer.

De meest voor de hand liggende optie is je binnenvloer visueel laten overgaan in je terrasvloer. Hoe minder drempel tussen binnen en buiten, hoe soepeler die overgang. Door te kiezen voor verzonken raamprofielen is er zelfs helemaal geen drempel meer tussen binnen en buiten en creëer je één groot vloervlak.

Een goede coördinatie tussen jezelf, je architect en je aannemer is hierin cruciaal, zodat de juiste vloerhoogte op elk moment gerespecteerd wordt. En ook de materiaalkeuze is belangrijk. Hout kan verweren, de verkeerde tegels kunnen barsten… Bij Marchetta zorgen we uiteraard voor het juiste advies en voor een vlekkeloze opvolging.

Een andere manier om de verbinding tussen binnen en buiten te garanderen, is door te werken met een vaste oversteek of terrasoverkapping. Bijkomend voordeel is dat je op warme dagen altijd schaduw in huis haalt en zo oververhitting tegengaat. Op koude winterdagen kan je dan weer de zon volop laten binnenvallen. Uiteraard houden we hier maximaal rekening mee in onze woningontwerpen, zodat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft doorheen het jaar en je een uitstekend S-peil behaalt.

Een derde optie is om een buitenmuurtje visueel te laten doorlopen. Bijvoorbeeld door de muur (of muren) in dezelfde kleur als je binnenmuur te verven of door een materiaal te gebruiken dat vaak in je woning terugkeert, zoals hout.

tuin in huis halen Veel beglazing tussen je tuin en je leefruimte, keuken - of zelfs je slaapkamer - zijn gewoon een musthave wanneer je jouw buitenomgeving zoveel mogelijk wil betrekken.

3. Haal de natuur in huis

Ook (ver) na de oplevering van je woning zijn er manieren om je tuin naar binnen te halen. Trek een aantal kleurtinten van buiten door naar binnen. Heb je een tuinhuis in donkergekleurd hout, laat diezelfde kleur dan terugkeren in een aantal kastjes of een bijzettafeltje in huis.

Idem voor de kleuren van je bloemen en planten, er zijn altijd wel manieren om deze op een subtiele manier te laten terugkomen in je interieur, bijvoorbeeld via een foto of schilderij aan de muur, via kussens in de zetel… noem maar op. En ook met natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen creëer je altijd net dat beetje meer buiten tussen je vier muren.

4. Zorg dat je vaak naar buiten moét

Wil je jouw tuin maximaal naar binnen halen? Zorg dan dat je jouw tuin ook helemaal in je dagelijks leven betrekt. Zet aantrekkelijk buitenmeubilair op je terras, idealiter met een knipoog naar je interieur. En waarom geen kruiden- of moestuin op korte wandelafstand houden als groen en levendig verlengstuk van je keuken? Of een verticale tuin, wanneer de ruimte buiten iets beperkter is?

tuin naar binnen halen Zet aantrekkelijk buitenmeubilair op je terras, idealiter met een knipoog naar je interieur.

Wij helpen je tuin maximaal mee naar binnen te halen!

Zoals we al aan het begin van deze blog zeiden: je tuin naar binnen halen, begint nu eenmaal met een woningontwerp dat al meteen rekening houdt met je buitenomgeving. Bij Marchetta denken we mee na over dat totaalplaatje. We werken heel nauw samen met de architect van je bouwproject. Bovendien zetten onze bouwadviseurs al hun ervaring uit hun talrijke vorige projecten in om je een familiewoning te bezorgen die je zowel binnen als buiten doet thuisvoelen.

Meer weten over onze manier van werken? Download onze gratis inspiratiefolder, met tal van grondplannen en verhalen van medebouwers. Of neem rechtstreeks contact met ons op voor vragen of voor een vrijblijvende offerte.