Elke thuis begint met een goed plan. Deze familie van vijf klopte bij Marchetta aan voor een compacte woning met toch voldoende ruimte én kleine hoekjes waar ieder lid van het gezin zich kan terugtrekken. Wandel samen met bouwadviseur Aurélie mee door hun bouwplannen.

220 m2, netjes verdeeld

De wishlist van dit gezin was van in het begin duidelijk: een compact ontwerp met een centrale trap en een leefruimte uitgespreid over de volledige achterzijde van de woning.

Dat ‘compact’ niet synoniem hoeft te staan voor een kleinere bewoonbare oppervlakte, bewijst dit ontwerp. Met een vloeroppervlakte van 220 m2, netjes verdeeld over beide verdiepingen, geniet het gezin van veel ruimte in huis. Met het zuidelijk georiënteerde leefgedeelte voorop. De extra lange kastwanden in de keuken – met een onzichtbaar ingewerkte deur – accentueren dat ruimtelijk gevoel nog eens.

Verschillende kleine hoekjes en kantjes moeten voor voldoende privacy in de leefruimtes zorgen. Zoals de bureauruimte die dankzij een brede dubbele deur helemaal bij de rest van de woning kan betrokken worden, maar ook van de leefruimte kan losgetrokken worden.

Dankzij de centrale ligging van de trap in het leefgedeelte beschikt iedere slaapkamer over een minimale vloeroppervlakte van 13 m2. Ruim genoeg voor bijvoorbeeld een dubbel bed. De slaapkamer van de ouders loopt over in een lange dubbelwandige dressing.

Hoger en lichter

Om voldoende lichtinval in huis te krijgen, viel de keuze op een iets hoger plafond – 2m60 in plaats van de standaard 2m50 – en bijgevolg ook hogere ramen. Aan de achterzijde van de woning springt meteen het aluminium schuifraam van 7 meter in het oog. Aan de westkant trekt een 4 meter breed raam zeeën van licht binnen. Op deze manier wil het gezin de natuurlijke omgeving maximaal naar binnen halen.

En ook doorheen de rest van de woning koos de bouwheer voor veel lange smalle ramen. Om ervoor te zorgen dat deze ramen niet visueel zouden overheersen in de buitengevel, tekenden we op verschillende plaatsen zwarte aluminium vlakken in.

Keuzes met oog op later

Voor de bouwheer van dit project was het belangrijk dat hun woning niet alleen op maat van hun huidige levenssituatie wordt gebouwd. Er wordt ook al met de toekomst rekening gehouden. Zo is de bureauruimte ruim genoeg om later eventueel om te bouwen tot een ruimte met een andere functie. En in de berging is nu al een extra douche voorzien.

De schuiframen, op hun beurt, zijn onderverdeeld in meerdere opengaande vleugels, zodat de ramen op een comfortabele manier open en dicht kunnen, en dat op iedere leeftijd. Dankzij de verzonken rails zijn de ramen bovendien vrij van verraderlijke overstapjes.

Kelder als tuinhuis en speelruimte

Omdat de bouwheer een zo weids mogelijk uitzicht naar buiten wilde behouden en om extra bergruimte te creëren, kozen ze voor een volledige onderkeldering van hun woning. Deze kelder zal niet alleen dienstdoen als berging, maar ook deels als speelruimte en tuinhuis. Dankzij een hellend vlak naast de woning vanuit de tuin is de kelder altijd eenvoudig bereikbaar met bijvoorbeeld de fiets, de grasmaaier of de kruiwagen.

Compact + slim = ruim

Bij Marchetta bewijzen we dat compactheid allesbehalve betekent dat je oppervlakte hoeft op te offeren. En wel integendeel. Dankzij een slimme indeling maak je van een compact ontwerp een verrassend ruime woning.

Wens je nog meer inspiratie op te doen? Download onze gratis inspiratiefolder. Of neem alvast een kijkje naar onze andere grondplannen op ons Pinterest-kanaal. Heb je nog vragen voor ons of wens je eens vrijblijvend samen te zitten over je bouwplannen? Neem contact met ons op!