Hoe hou je een woning compact qua vierkante meters, maar wek je toch een aangenaam ruimtegevoel op? Door op een slimme manier te spelen met licht en over elke vierkante centimeter creatief na te denken. Ga mee op ontdekking door de plannen van deze moderne halfopen familiewoning.

Bijzonder lichte woning

De wens van deze bouwheer: een maximaal gevoel van ruimte creëren, inclusief een inpandige garage van iets meer dan 15 m2.

Om dat te realiseren, maakten we volop gebruik van de omgeving. Zo beschikt de bouwheer over een diepe, zuidoostelijk gerichte tuin en een zijtuin op het westen.

’s Morgens valt de aangename oostelijke zon beneden binnen via het keukenraam. De warmste zonnestralen van de dag – op de zuidkant – worden getemperd door een overdekt terras. En de gedeelde zithoek en eetkamer profiteren volop van de avondzon via een groot, vast raam in de zijgevel (2m x 2m45).

Door te kiezen voor hoge ramen in de voor- en achtergevels, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping, reist het licht op een natuurlijke manier door de hele woning. Geen donkere hoekjes en dus is er overdag geen sprake van onnodig stroomverbruik door verlichting.

Geen ruimte opgeofferd

De trap naar de bovenverdieping vertrekt vanuit de compacte inkomhal met vestiaireruimte en gastentoilet. Hierdoor kan de bouwheer beneden genieten van een ruime zithoek van 4 op bijna 5 meter. Vanuit de zetel heb je zicht op de keuken, wat voor extra ruimtegevoel zorgt.

Tussen de keuken en de garage bevindt zich de berging. Hier benutten we volop de ruimte onder de bovenliggende trap voor extra opbergplaats.

Dressing centraal

Ook boven krijgt het licht vrij spel. Door met muurtjes op halve hoogte te werken in plaats van muren op plafondhoogte, is er meteen sprake van een open gevoel. De kamerhoge ramen in iedere gevel doen de rest.

Zo geeft de nachthal aan de voorgevel uit op een 2 meter hoog smal raam. Aan de andere kant van de hal loop je recht een ruime dressing binnen.

De rest van de bovenverdieping bestaat uit 3 slaapkamers, een badkamer met inloopdouche en een technische ruimte voor het ventilatiesysteem en de omvormer voor de zonnepanelen.

Allesbehalve een kubus

Een compacte woning: check! Een monotoon ontwerp? Allesbehalve! Zowel voor- als achteraan ligt de bovenverdieping een beetje terug ten opzichte van de benedenverdieping. Niet alleen bespaarde de bouwheer op deze manier op bouwvolume, de familiewoning kreeg hierdoor een uniek karakter. Het bewijs dat je op een subtiele manier mooie dingen kunt verwezenlijken.

Deze familiewoning als inspiratie voor je eigen bouwdromen?

Ben je momenteel volop op zoek naar inspiratie voor je eigen toekomstige woning? Deze familiewoning is maar een van de vele voorbeelden die je op ideeën kunnen brengen. Neem zeker een kijkje naar de bouwplannen van andere bouwers of naar tal van afgewerkte realisaties.

Op zoek naar extra inspiratie

voor de indeling, de gevel of het interieur van je toekomstige familiewoning?

Download inspiratiefolder